Blog Evenementen

BLOG EVENEMENTEN (EVENTS)

 

Trends en ontwikkelingen

Een blog schrijven met de vraag ‘Wat zijn de trends en ontwikkelingen in het werkveld evenementen?’ vond ik best lastig. Wat is een trend of ontwikkeling en waarom is het een trend of ontwikkeling?

 

Eerst maar eens de definitie opgezocht:

‘Een trend is een verschuiving in waarden en behoeftes van groepen mensen in de samenleving. We zien deze verschuivingen als eerste bij de voorhoede omdat zij als 'changemakers' aanzetten tot vernieuwing’. (google: wat versta je onder trends?).

Hier had ik mijn eerste aanknopingspunt te pakken. Ik bedacht dat door Corona veel evenement stil waren komen te liggen. Festivals konden niet meer doorgaan en mensen mochten niet meer fysiek bij elkaar komen. Daardoor vroeg ik me af wat de ontwikkelingen van de evenementenbranche zijn met deze ervaring er welke vernieuwing er nu ‘na’- Corona zichtbaar van is?

 

SOORTEN EVENEMENTEN

Wat verstaan we onder evenementen? Hier vond ik de volgende definitie voor:

‘Een evenement is een gebeurtenis die verplaatsbaar is en waarbij muziek, kunst, cultuur, sport, religie, wetenschap of een combinatie van deze centraal staat. Een evenement is in de meeste gevallen publiek toegankelijk, al hebben bedrijven vaak een evenement met een besloten karakter’. (https://www.encyclo.nl› begrip › evenement)

 

Een evenement is dus meer dan het beeld dat ik er bij had, de grote festivals met bands en dansfeesten. Ten aanzien van mijn inzicht voor het werkveld onderscheidt een event zich door het flexibele karakter. Ieder nieuw event wordt weer opnieuw opgebouwd of opgezet. Het verschil met  een concert of theaterstuk is dat het programma steeds anders is en dat er een interactie is met de deelnemers aan het event.

 

Brainstormend surfend op het internet over verschillende events, heb ik de volgende soorten op een rij gezet:

Festivals: Muziek (bijvoorbeeld jazz festival en ADE: Amsterdam dance Event), theater (Parade en Oerol) en food festival en Foodtruck festival.

Bedrijven: bedrijfsfeestjes, teambuildings, visie en strategie-bijeenkomsten.

Recruitment events: hogescholen, universiteiten en bedrijven.

(Traditionele) Feestdagen: bijvoorbeeld de Sint-intocht, kerstmarkten of een belevingstheater bij het Paasevent (The Passion).

Sportevenementen: Deze zijn er voor alle sporten. Bijvoorbeeld de wereld- en Europese-kampioenschappen voor voetbal en hockey, schaatswedstrijden en bijvoorbeeld de tour de France voor wielrennen.

Bijzondere evenementen die steden organiseren: bijvoorbeeld de wereldhavendagen in Rotterdam of Sail Amsterdam.

Congressen die worden georganiseerd rond een onderwerp voor een specifieke doelgroep, bijvoorbeeld artsen of techneuten. Deze evenementen vinden vaak jaarlijks plaats.

 

TRENDS EN ONTWIKKELINGEN

De belangrijkste trend is dat steeds meer evenementen ook Live streaming, apps en tools inzetten. (www. Evenementenorganiseren.nl)

Evementenbureau: 42 trends en ontwikkelingen beschrijft de inzet van innovatieve technologie op evenementen. Deze ontwikkelingen gaan heel snel en worden ook steeds beter van kwaliteit. Ze worden ingezet bij het registreren van de deelnemers en tijdens bijeenkomsten bijvoorbeeld live polls waar je direct je stem via je mobiele telefoon kunt uitbrengen.

 

Ook zie je dat je veel makkelijker via live streaming kunt deelnemen. Waar je vroeger fysiek aanwezig moest zijn kun je nu en in de toekomst heel makkelijk online aanhaken en zelfs actief deelnemen.

Je kunt zelfs in out-breakrooms met andere online deelnemers samenkomen.

 

Betrokkenheid is ook een trend die ik denk te zien. Op de social media van evenementen wordt je als deelnemer al actief betrokken bij het evenement door Instagram te volgen en op de hoogte te worden gehouden van alles wat er komen gaat. Daardoor ben je al in contact met anderen die ook gaan komen. Ook leef je veel meer naar het evenement toe en dit heeft ook een commerciële functie.

 

Het belang van veiligheid is de derde trend die ik zie op evenementen. Door de wereld waarin we leven is het nodig om dit logistiek strak te organiseren. Je ID in combinatie met je kaartje is je toegangspas en jassen en tassen worden bij de ingang gecontroleerd waardoor je daarna vrij kunt bewegen. De huidige technologie maakt dit allemaal makkelijker mogelijk.